Discuţie:Aparate Culturism
De la Portal semantic Pagini Favorite
Revolutia aparatelor
/articole stiri/revolutie.jpg
Florin Uceanu
In timpul scurs de la Revolutie si pana acum, am asistat la o adevarata explozie a salilor de culturism si fitness. Spre exemplu, in Bucuresti, in 1989 erau vreo 8 sali, iar acum sunt peste 120. Acelasi lucru, dar la alte proportii, se intampla in toate marile orase ale tarii.
Posibilitatea de a importa aparate sau de a le cumpara de la firmele specializate, aparute si la noi, a schimbat fata salilor autohtone. De ce prefera patronii sa umple salile cu cat mai multe aparate lasand putin loc pentru discuri, bare sau gantere este de inteles.
Principalul avantaj al aparatelor in fata ganterelor sau barelor este siguranta in folosire. Patronii salilor s-ar putea sa stie sau nu ce muschi sunt folositi la impins din culcat sau la genuflexiuni cu bara, dar inteleg conceptul de siguranta in folosire iar prin sali se perinda o gramada de incepatori in fiecare sezon. In plus, o mare parte din clientela este formata din femei venite sa slabeasca si care, in loc sa incarce si sa descarce o bara, ori de cate ori trec la un nou exercitiu, prefera sa treaca pe la diferite aparate, rapid si cu mult mai putin efort. In plus, aparatele ocupa mai putin spatiu ca greutatile libere si la ele pot lucra, in acelasi timp, mai multe persoane ce difera mult ca forta datorita posibilitatii de a schimba, practic instantaneu si fara efort, greutatea folosita. A, si nu trebuie sa-ti mai bati capul cu incepatorii care nu stiu cum se executa miscarea. Se ocupa aparatul de asta.
Cei care prefera greutatile libere sustin insa ca nici un aparat inventat pana acum nu bate haltera sau gantera. Cei care prefera aparatele sustin insa ca ele copiaza miscarea cu bara sau gantera si dirijeaza tot efortul catre muschi, stabilizand incheieturile.
Un studiu recent a comparat implicarea muschilor in cazul genuflexiunilor cu bara si genuflexiunilor la aparatul culisant Smith. Pentru masurarea activitatii electrice in muschi, a fost folosit electromiograful pe 6 subiecti care au efectuat cate o serie de 6+8 repetari de genuflexiuni cu bara si la Smith. Au fost detectate diferente semnificative in favoarea exercitiului cu bara libera in sensul unei activitati mai intense la gambe, 34% in plus, biceps femural, 26% in plus si vastus medialis (partea din fata de deasupra genunchiului spre interior) cu 49% in plus. La vastus lateralis, lombari, dreptii abdominali, diferenta a fost nesemnificativa.
Inseamna asta ca trebuie sa lucram doar cu greutati libere daca vrem masa sau ca antrenamentul pe aparate nu e suficient de bun pentru dezvoltarea musculaturii? Nu e chiar asa, poti sa-ti dezvolti si pe aparate forta si masa musculara, dar nu la acelasi nivel si nici la fel de repede ca si greutatile libere. Totusi, majoritatea culturistilor de top folosesc o combinatie de greutati libere si aparate in antrenament. Cine l-a vazut pe Arnold in filmul Pumping Iron facand fluturari la scripeti pentru piept sau ramat, din sezand la cablu pentru spate, stie ca acestea pot fi transformate in niste exercitii excelente pentru a atinge zone neexplorate de exercitiile cu bara sau ganterele, pentru ca nici cu ganterele nu poti obtine o solicitare maxima in punctul de contractie musculara maxima cum se obtine la cabluri. Pe de alta parte, exista tehnici care, aplicate in timpul unei repetari efectuate la aparat, pot face sa fie la fel sau chiar mai productive ca o repetare facuta cu bara. O sa va dau o singura sugestie: pozitionati-va la un aparat pentru piept, dupa incalzire alegeti o greutate semigrea (cu care sa puteti face 10-12 repetari singur) si rugati-va partenerul sa stea pregatit. Plecati singur, cu viteza din pozitia de extensie maxima. Dupa ce ati trecut de mijlocul cursei, cu 10-15 cm inainte de punctul de contractie maxima, partenerul trebuie sa apese ferm cu mainile pe manere incercand sa va incetineasca, dar sa nu va opreasca de tot. Dupa ce ati ajuns in punctul de contractie maxima, indoiti coatele si incepeti cursa negativa. Partenerul trebuie sa apese ferm pe manere, cu o forta mai mare la inceput si din ce in ce mai mica pe masura ce coatele se indoaie, in timp ce d-voastra rezistati cat mai mult fortei combinate a aparatului si a partenerului. Apoi el elibereaza mane-rele ca sa incepeti o noua repetare. Aveti grija sa nu va accidentati, nu exagerati cu apasarea pe manere si nu incepeti pana nu v-ati incalzit bine pentru ca puteti sa va alegeti cu rupturi musculare. Patru serii efectuate astfel va vor edifica in privinta eficientei aparatelor. Mai sunt si alte tehnici, dar ceva mai complexe si mai greu de explicat. sursa:http://www.topculturism.ro/web/fullArticle.php?art=653