Aparate Culturism
De la Portal semantic Pagini Favorite
Top Contributori Articol |
|
Vasileion [5 editari] |
Afiseaza tot |
Comunitate |
Vino si tu in zona Google FriendConnect |
Urmareste Pagini Favorite pe twitter |
Aparatele din sala de forţă
Unul dintre aparatele de bază dintr-o sală de forţă este, fără îndoială, banca orizontală pentru antrenamentul pectoralilor. Aceasta este prevăzută la un capăt cu doi suporţi pentru bară, aflaţi la diferite distanţe unul faţă de altul, iar la celălalt capăt, uneori, cu un dispozitiv pentru antrenamentul coapselor. Lungimea aproximativă a sa nu depăşeşte 1 – 1,2 m, iar lăţimea este de circa 25 – 30 de centimetri. Când vă antrenaţi cu gantere, nu contează distanţa dintre suporţi, dar când vă antrenaţi cu bara, este necesar ca distanţa dintre ei să fie cât mai mare. Aşa puteţi realiza o priză largă, iar muşchiul va lucra în condiţii optime. Aceasta are trei variante, destinate pentru trei tipuri de exerciţii ce dezvoltă muşchii pectorali:
- banca declinată, care are partea anterioară (unde pui capul) mai jos decât cealaltă; se antrenează mai ales segmentul abdominal al pectoralilor);
- banca orizontală, orizontală (se antrenează mai ales segmentul medio-sternal al pectoralilor);
- banca înclinată, care are partea anterioară mai ridicată (aici se antrenează preponderent segmentul clavicular al pectoralilor).
Asemănătoare, dar fără suporţi pentru bară, este banca pentru triceps, pe care puteţi face flexii şi extensii ale tricepsului din culcat sau antrenamentul cu gantere pentru piept şi umeri.
Banca pentru biceps (banca Scott) are în componenţă un „scăunel“, un dispozitiv pentru fixarea coatelor şi unul pentru aşezarea bării, care poate fi dreaptă (se lucrează mai greu) sau în „Z“ (cu care se lucrează mai bine).
Pe banca pentru biceps antrenamentul se execută cu gantera, unilateral, sau cu bara, bilateral. Avantajele antrenamentului cu bara este că lucrează în acelaşi timp eficient ambele braţe. Unii practicanţi o folosesc şi pentru antrenamentul tricepsului din şezut.
Un alt aparat la care se înghesuie lumea este banca pentru umeri. Aceasta este ca un scaun cu spetează, de multe ori reglabilă (se poate lăsa pe spate sau ridica spre faţă), uneori prevăzută cu suporţi pentru bară.
Pe acelaşi model se bazează şi aparatul pentru antrenamentul coapselor, având în plus un dispozitiv pentru susţinerea discurilor. Acesta constă dintr-un braţ mobil anterior, care are doi cilindri laterali îmbrăcaţi cu material moale (sub care se sprijină partea anterioară a picioarelor) şi unul în faţă, unde se înşiră discurile.
Pentru antrenamentul muşchilor gambei (gastrocnemieni, tibial anterior, solear), există aparatul pentru gambe, care este constituit dintr-un scăunel, care are în faţă un braţ lung, mobil, cu un dispozitiv reglabil, care vine pe genunchi, un dispozitiv de susţinere şi unul pentru încărcat greutăţi.
Aparatul pentru abdominali este mai mult...[1]
Pentru a preveni accidentarile, pe langa adaptarea greutatilor la posibilitatile de moment si o forma de executie cat mai buna, pozitia generala a corpului are mare importanta. Indiferent de exercitiu (cu cateva exceptii) pozitia corpului ar trebui sa respecte urmatoarele reguli:
- capul – barbia sus, privirea inanainte. La exercitiile din culcat sau sub alte unghiuri, capul trebuie tinut drept in prelungirea trunchiului
* gatul – vertical, central intre umeri, nu sutn permise aplecarile fata-spate sau laterale
* umerii – usor trasi in spate, pieptul in afara, omoplatii apropiati
* soldurile – pelvisul rotat inainte
* genunchii – intinsi la maxim, dar nu blocati
* talpile – la latimea umerilor, cu varfurile usor in afara, gleznele exact sub genunchi
* coloana – trebuie sa fie mentinuta in pozitia normala, dreapta dar usor cambrata mai ales la exercitiile din aplecat.